Een toekomstbestendige beheerorganisatie diagnostiek voor Bernhoven

Bernhoven is een regionaal ziekenhuis in Uden, dat zich inzet op zinnige en passende zorg in samenwerking met de keten. Op dit moment gebruikt Bernhoven het Elektronisch Patiënten Dossier (EPD) van Nexus en het Radiologie Informatiesysteem (RIS) Zillion. In mei 2024 is de afdeling radiologie live gegaan met het Sectra PACS ter vervanging van het Canon Zillion PACS. In september 2025 start het ziekenhuis met de implementatie van een nieuw EPD van Chipsoft (HiX v6.3). Dit EPD wordt ziekenhuisbreed geïmplementeerd en vervangt het Nexus EPD, maar ook nog losse afdelingssystemen zoals het Radiologie Informatiesysteem (RIS). Naar verwachting is dit in april 2026 afgerond. Hierbij wordt het huidige RIS vervangen door de module CS-functie Radiologie van Chipsoft.  

Deze veranderingen brengen een aanzienlijke verschuiving in het informatielandschap met zich mee. Tegelijkertijd zijn er belangrijke ontwikkelingen binnen de huidige beheerorganisatie. Collega’s met jarenlange opgebouwde ervaring gaan met pensioen en door de komst van nieuwe systemen is het hernieuwd zoeken naar rol, taken en verantwoordelijkheden bij de blijvende collega’s. 

Deze situatie was aanleiding voor Bernhoven om Imagrs de volgende vraag te stellen: “Hoe kan de beheersorganisatie binnen de diagnostiek toekomstbestendig worden ingericht, met aandacht voor de implementatie van HiX 6.3 en de vervanging van het huidige RIS?” 

Vanuit Imagrs werkten de adviseurs Sonja en Antoon samen met de betrokkenen vanuit de verschillende disciplines aan een gedragen advies voor een toekomstbestendige beheerorganisatie. 

Door middel van deskresearch en uitgebreide interviews met medewerkers vanuit verschillende afdelingen zijn waardevolle inzichten verzameld. Deze inzichten zijn overzichtelijk samengebracht en uitvoerig besproken tijdens een interactieve workshop. Hierin is samen met de deelnemers een concreet plan opgesteld: welke punten vragen op korte termijn aandacht, en wat is er nodig voor de langere termijn? Ook is een voorstel voor de toekomstige inrichting van de beheersorganisatie besproken, waarop deelnemers direct feedback konden geven. 

De opdrachtgevers, Laura en Marc, kijken met tevredenheid terug op het traject: 

“Door de aanpak van de adviseurs van Imagrs is er draagvlak ontstaan bij alle betrokkenen.” 

De input uit de workshop is verwerkt in een helder adviesdocument, dat tijdens een gezamenlijke oplevering is gepresenteerd aan alle betrokkenen. Deze sessie bood ruimte voor feedback en het stellen van verdiepende vragen. 

Twee weken na oplevering laten Laura en Marc weten dat het advies nu al impact heeft: 

“De huidige functioneel beheerders zijn direct na de oplevering van het advies al aan het denken geslagen: hoort deze taak of verantwoordelijkheid bij mijn rol? Er is daardoor meer bewustzijn ontstaan over de invulling van taken en verantwoordelijkheden.” 

De nieuwe vacature staat inmiddels uit zodat de beheerorganisatie is ingericht volgens het toekomstbestendige model. Het toekomstbestendig model bestaat uit een team van functioneel applicatiebeheerders binnen de radiologie die nauw samenwerken met functioneel applicatie-beheerders en technisch applicatiebeheerders binnen Team MICT. En een duidelijke key-user rol bij de radiologen en laboranten. Onderdeel van het advies is ook om de samenwerking te ondersteunen door meer reguliere overleggen en kennisdeling. Dit succesvolle project kan gezien we als startpunt om te komen tot de ziekenhuisbrede beeldmanagementstrategie.  

Meer weten?

Neem dan contact met ons op.

Contact