Mobile Devices: Toepassingen en overwegingen 2.0
In 2023 hebben wij een eerste blogpost geschreven over het gebruik van mobiele devices voor het maken van medische foto’s en video’s in zorginstellingen. De volgende drie opties kwamen in het artikel aan bod:
- Een applicatie van een Elektronisch Patiëntendossier (EPD) – leverancier.
- Een applicatie van een PACS/VNA – leverancier.
- Een DICOM-camera.
In deze update willen we een vierde optie onder de aandacht brengen:
4. Het gebruik van een mobiele applicatie van een andere leverancier dan van het EPD of PACS/VNA.
Een nieuwe applicatie in het landschap introduceren kan extra flexibiliteit bieden, maar vraagt om zorgvuldige afwegingen op het gebied van opslag, beheer en beveiliging. De dominante EPD -en PACS/VNA -leveranciers in de Nederlandse markt bieden in veelvoorkomende gevallen al een mobiele applicatie waar foto’s en video’s mee gemaakt kunnen worden. Maar soms past de oplossing van de leverancier niet binnen de wensen van een zorginstelling en worden alternatieven gevraagd. De applicatie van een EPD of PACS/VNA-leverancier kan bijvoorbeeld niet passen binnen de visie en strategie rondom beeldmanagement. Voorbeelden hiervan kunnen zijn:
- Een beeld uit de applicatie van een EPD-leverancier kan niet binnen het PACS of VNA opgeslagen worden zonder dat er dubbele opslag ontstaat.
- Daarnaast kan de manier waarop een applicatie werkt niet voldoende gebruiksvriendelijk zijn, waardoor medewerkers toch gebruik gaan maken van andere manieren, bijvoorbeeld het e-mailen van foto’s.
Het is daarom mogelijk om alternatieve applicaties te gebruiken die aansluiten op het PACS of VNA. Een voorbeeld van een zo’n soort applicatie is de DICOM Camera van de Indische ontwikkelaar Raster. Bij de keuze voor een dergelijke applicatie is het essentieel om rekening te houden met zaken als: beheer, beveiliging en opslag. Dit geldt natuurlijk ook bij het gebruik van een applicatie van de EPD of PACS/VNA leverancier.
Interface DICOM Camera van Raster:
Opslag
Een belangrijk aspect bij het gebruik van mobiele devices voor medische beeldvorming is de opslag en bewaartermijn van patiëntbeelden. Idealiter worden medische foto’s zo snel mogelijk geüpload naar een PACS of VNA en niet lokaal op het mobiele apparaat bewaard. Beheersystemen kunnen hier een rol in spelen door automatisch beleid af te dwingen rondom opslag en verwijdering.
Beheer:
Een ander belangrijk aspect bij het gebruik van mobiele devices in een medische omgeving is het beheer ervan. Er zijn een paar methoden:
-
Centraal beheer:
Hierbij worden instellingen en applicaties op alle mobiele apparaten uniform beheerd via een Mobile Device Management (MDM)-systeem. Dit maakt het mogelijk om updates, beveiligingsinstellingen en toegangsrechten centraal te configureren, wat zorgt voor een consistente gebruikerservaring en verhoogde beveiliging.
-
Per device beheer:
Hierbij worden instellingen individueel per apparaat geconfigureerd. Dit biedt meer flexibiliteit, bijvoorbeeld wanneer specifieke apparaten verschillende toepassingen of instellingen nodig hebben. Het nadeel is dat dit arbeidsintensiever is en kan leiden tot inconsistenties in beveiligingsinstellingen en gebruikerservaring.
-
Centraal server beheer:
Bij applicaties van bijvoorbeeld het EPD is het mogelijk om de configuraties en toegangsrechten dan centraal via de applicatie van het EPD te regelen. De gebruiker kan daardoor de applicatie downloaden vanuit de app store en met zijn eigen EPD inlog inloggen.
Order gestuurd werken:
Ook is het belangrijk om na te denken of de afdeling ordergestuurd gaat werken. Dit betekent dat beeldopnames alleen plaatsvinden op basis van een vooraf ingevoerde order, wat de vindbaarheid en de integratie in het zorgproces verbetert. Het alternatief is een niet-ordergestuurde aanpak waarmee je flexibeler kan zijn in acute situaties waar snel een foto of video vastgelegd moet worden. De keuze tussen deze twee werkwijzen moet worden afgestemd op de specifieke behoeften en workflows van een afdeling.
In de DICOM Camera van Raster zijn beide optie mogelijk, order gestuurd en niet-ordergestuurd werken. Bij het ordergestuurd werken wordt een werklijst opgebouwd, vanaf de werklijst kan de patiënt geselecteerd worden en kunnen de foto’s/video’s gemaakt worden.
Als de foto’s gemaakt zijn kan er nog een selectie gemaakt worden voor welke foto’s opgestuurd mogen worden naar het PACS(II)/VNA. En vervolgens krijg je nog een terugkoppeling dat de foto’s zijn geüpload:
Mobiel gebruik vraagt om doordachte keuzes:
Het gebruik van mobiele apparaten voor foto- en videobeelden binnen zorginstellingen biedt veel kansen, maar vraagt om doordachte keuzes. Niet alleen op het gebied van technologie – zoals applicaties, beveiliging en netwerkconfiguratie – maar ook in beleid en werkwijze. Zorginstellingen moeten zorgvuldig afwegen hoe beeldmateriaal wordt vastgelegd, opgeslagen en gedeeld, met oog voor zowel privacy als gebruiksgemak. Door workflows te kiezen die aansluiten bij de dagelijkse praktijk van zorgprofessionals, wordt ongewenst gebruik – zoals het mailen van foto’s – voorkomen. Er is geen one-size-fits-all oplossing, maar met een heldere visie en strategie voor beeldmanagement is er altijd een passende route te vinden die aansluit bij de organisatie en bijdraagt aan veilige en efficiënte zorg.